Mituri și adevăruri despre îngrijirea pielii cu tendință atopică

Dermatita atopică, un tip comun de eczemă, este o afecțiune inflamatorie a pielii care duce la piele uscată și mâncărime, conform Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase [1]. În acest articol, ne propunem să explorăm și să clarificăm câteva dintre miturile și adevărurile legate de îngrijirea pielii cu tendință atopică, pentru a te ajuta să iei decizii informate și să îți îngrijești pielea în mod corespunzător.  

Mitul: poți folosi orice tip de produs de îngrijire

Dacă ai piele uscată pe corp este important să adopți o rutină de îngrijire corectă și să cunoști adevărul din spatele miturilor pentru a evita greșelile comune care pot duce la complicații. Unul dintre mituri este că poți folosi orice produs de îngrijire.

Adevărul: este important să folosești produse de îngrijire formulate pentru pielea cu tendință atopică, ce repară bariera cutanată și conțin ingrediente active care o hrănesc în profunzime.

Folosește creme, uleiuri, spray-uri, unguente sau o combinație a acestor produse, căutând produse care nu conțin parfumuri sau coloranți. Găsește ceva care funcționează pentru tine și încorporează-l în rutina ta zilnică de îngrijire [2].

Mitul: te poți spăla cu apă fierbinte

Adevărul: apa fierbinte, anumite produse de îngrijire a pielii, parfumurile și alți factori pot provoca puseuri ale simptomelor dermatitei atopice [3]. Fă o baie cu apă călduță (nu fierbinte) timp de cinci până la zece minute. Folosește un produs de curățare delicat (fără săpunuri) și evită să freci pielea afectată [4].

Mitul: scărpinatul te ajută la gestionarea simptomelor

Adevărul: scărpinatul face pielea și mai pruriginoasă, deoarece activează fibrele nervoase din piele. În timp, s-ar putea să te scarpini din obișnuință. Această patologie poate face ca pielea afectată să devină decolorată, groasă și tăbăcită [5].

Mitul: nu are importanță ce fel de haine porți

Adevărul: poartă haine răcoroase, cu textură fină. Evită hainele aspre, strâmte sau care zgârie. De asemenea, pe vreme caldă sau în timpul exercițiilor fizice, alege haine ușoare care permit pielii să respire. Când speli hainele, evită detergenții agresivi și balsamurile de rufe adăugate în timpul ciclului de uscare. [5].

Selecția adecvată a țesăturilor poate reduce severitatea simptomelor și exacerbările dermatitei atopice [6]. Țesăturile tradiționale din bumbac și mătase au dovezi mixte în ceea ce privește îmbunătățirea simptomelor și severității dermatitei atopice, dar s-au dovedit a fi în general sigure. Lâna cu diametru mare a fost demonstrată că induce mâncărime și iritații; lâna merino ultrafină sau superfină nu este pruritică și poate fi recomandată ca alternativă [7].

Studiile arată că toate fibrele, nu doar lâna, pot provoca o senzație de înțepătură pe piele în cazul în care capătul fibrei este suficient de grosier. Această înțepătură poate fi cu mâncărime și poate cauza iritații, dar nu este o alergie [8], astfel că senzațiile pot fi simțite și de persoanele cu pielea normală, fără patologii.

Mitul: stresul nu influențează starea pielii cu tendință atopică

Adevărul: stresul și alte tulburări emoționale pot agrava dermatita atopică. Conștientizarea stresului și anxietății și luarea măsurilor pentru a-ți îmbunătăți sănătatea emoțională pot ajuta și pielea ta [5].

Găsește modalități de a reduce stresul. Deoarece stresul și anxietatea pot declanșa dermatita atopică, tehnicile de mindfulness, meditația sau tehnicile de relaxare pot fi utile în gestionarea simptomelor [2].

Mitul: nu există riscul de complicații

Adevărul: complicațiile dermatitei atopice (eczema) pot include [9]:

  • astm și febra fânului [9];
  • alergii alimentare [9];
  • o afecțiune a pielii numită neurodermatită (lichen simplex cronic) începe cu o zonă de piele cu mâncărime [9];
  • infecții ale pielii [9];
  • dermatita iritantă a mâinilor [9];
  • dermatita de contact alergică: această afecțiune este comună la persoanele cu dermatită atopică [9];
  • probleme de somn: mâncărimea dermatitei atopice poate interfera cu somnul [9].

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol sunt pentru scopuri educative și nu constituie sfaturi medicale. Dacă ai probleme persistente cu pielea, în ciuda utilizării produselor potrivite pentru tipul tău de piele, este esențial să consulți un dermatolog. 

Bibliografie: 

1. “7 Eczema Myths, Debunked.” EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/eczema/eczema-myths-debunked;

2. “Atopic Dermatitis: What It Is, Symptoms, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 17 Oct. 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/24299-atopic-dermatitis; 

3. “13 Things That May Trigger Atopic Dermatitis Flare Ups.” Health, www.health.com/condition/eczema/atopic-dermatitis-triggers;

4. “How to Use Baths to Manage Your Eczema.” National Eczema Association, nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing;

5. Mayo clinic. “Atopic Dermatitis (Eczema) – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/diagnosis-treatment/drc-20353279;

6. Jaros, Joanna, et al. “Fabric Selection in Atopic Dermatitis: An Evidence-Based Review.” American Journal of Clinical Dermatology, vol. 21, no. 4, 21 May 2020, pp. 467–482, https://doi.org/10.1007/s40257-020-00516-0;

7. Broadhead, Rosie, et al. “The Future of Functional Clothing for an Improved Skin and Textile Microbiome Relationship.” Microorganisms, vol. 9, no. 6, 31 May 2021, p. 1192, https://doi.org/10.3390/microorganisms9061192;

8. Miles, Lee. “American Sheep Industry | the Mythical Wool Allergen.” American Sheep Industry Association, 6 June 2019, www.sheepusa.org/blog/newsmedia-sheepindustrynews-pastissues-2017-january2017-themythicalwoolallergen;

9. Mayo Clinic. “Atopic Dermatitis (Eczema) – Symptoms and Causes.” Atopic Dermatitis (Eczema), Mayo Clinic, 9 May 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273;