Kinetoterapia pediatrica – esentiala oricarui nou-nascut!

kinetoterapie pediatrica

Medicul kinetoterapeut ar trebui sa fie prezent in viata celui mic din primele saptamani de viata, mai ales atunci cand exista anumite afectiuni (dobandite sau nu) care ii pot afecta viitorul acestuia. Desigur, este vorba despre afectiuni ale sistemului musculo-scheletic care pot afecta dezvoltarea copilului, precum si modul in care acesta se va putea integra in societate.

Serviciile de kinetoterapie pediatrica au rolul de a evalua si trata copii care sufera de asemenea afectiuni. Totodata, kinetoterapia contribuie si la imbunatatirea functiilor musculare, functiilor motorii, precum si coordonarii. Aceste abilitati sunt esentiale in viata de zi cu zi a unui copil in plin proces de dezvoltare.

Ce poate fi tratat cu ajutorul kinetoterapiei?

Specialistul in kinetoterapie poate fi alaturi de copilul tau de la nastere si pana in perioada adolescentei, cand procesul natural de dezvoltare se finalizeaza. Desigur, kinetoterapeutul poate face parte din viata oricarei persoane care se confrunta cu probleme/afectiuni musculo-scheletice – fie ca este vorba de dureri de spate cauzate de un stil de viata inactiv sau de scolioza si afectiuni similare.

Totusi, in perioada de dezvoltare, specialistul are in vedere, in principal, dezvoltarea abilitatilor motorii, a posturii, a flexibilitatii, a abilitatilor de coordonare si a fortei copilului. Elementele mentionate afecteaza direct modul in care un copil se dezvolta – evident, lipsa unuia poate duce la deficientein randul altor elemente.

In acelasi timp, specialistul in kinetoterapie pediatrica poate contribui la tratarea unei game variate de afectiuni si conditii, precum:

  • Diverse afectiuni de natura ortopedica, printre care se numara fracturile si displazia de sold;
  • Anumite deficiente motorii cauzate de afectiuni dobandite sau congenitale;
  • Afectiuni de ordin musculo-scheletic, cele mai des intalnite fiind platfusul (piciorul plat) si scolioza;
  • Tulburari ale dezvoltarii copilului – de exemplu, intarzierile in dezvoltarea motorie, care ii pot afecta viata de zi cu zi, precum si usurinta privind integrarea in societate/grup;
  • Traumatisme sau leziuni sportive aparute in urma activitatii fizice intense, dar si activitatii fizice normale, copiii fiind mult mai predispusi acestui tip de afectiuni;
  • O gama variata de afectiuni neurologice, printre care se numara si paralizia cerebrala.

Acestea sunt doar cateva dintre afectiunile care pot fi tratate cu succes sau imbunatatite cu ajutorul unui expert in kinetoterapie pediatrica. De departe cel mai important aspect este prezenta expertului in viata familiei, uneori chiar dinaintea nasterii copilului.

Un specialist poate realiza o evaluarea initiala completa, dupa care poate pune la punct un plan de tratament complet, care sa vizeze afectiunile, daca acestea sunt prezenta. In cazul in care nu exista afectiuni care necesita atentie specializata, specialistul in kinetoterapie pediatrica se va concentra pe abilitatile motorii, flexibilitatea, forta, coordonarea si postura copilului in etapa de crestere/dezvoltare a acestuia.

Evident, kinetoterapeutii nu lucreaza pe cont propriu. Un departament complet pentru bunastarea copilului va include medici pediatri, neurologi, fizioterapeuti, precum si ortopezi. O asemenea echipa poate oferi ingrijire corespunzatoare si totodata cuprinzatoare unui copil aflat in etapa de dezvoltare.

Daca vrei sa afli mai multe despre beneficiile serviciilor de kinetoterapie copii, contacteaza chiar acum clinica Atletico Kinetic – servicii exceptionale de kinetoterapie, in prezenta unei echipe de profesionisti, intr-un centru modern, echipat corespunzator!