Cand poate fi necesara o rinoplastie?

Cand majoritatea oamenilor se gandesc la operatia de rinoplastie, considera ca aceasta interventie este strict menita sa modifice trasaturile cosmetice ale nasului si sa imbunatateasca aspectul general al fetei. Pentru multi pacienti, totusi, rinoplastia este o procedura care le schimba viata, le imbunatateste functia nazala si ii ajuta sa scape de diferite simptome suparatoare. Doctorul Serban Porumb, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva, are o multime de cunostinte si experienta in tehnicile complexe implicate atat in rinoplastia medicala, cat si in cea cosmetica. Iata, conform spuselor lui, cand poate fi considerata necesara din punct de vedere medical o rinoplastie!

Cum te poate ajuta o rinoplastie?

Scopul principal al fiecarei proceduri de rinoplastie depinde de preocuparile specifice ale pacientului, de severitatea simptomelor acestuia si de alti factori. Pentru multi pacienti, rinoplastia este efectuata pur si simplu pentru a le imbunatati aspectul estetic prin modificarea dimensiunii, formei sau a altor caracteristici ale nasului. In alte cazuri, rinoplastia este o solutie pentru corectarea respiratiei obstructionate. Adesea, pacientii care au parte de o rinoplastie au parte atat de beneficii cosmetice, cat si de beneficii functionale, intr-o singura procedura.

Unele dintre cele mai frecvente probleme cosmetice care pot fi imbunatatite sau corectate cu ajutorul unei rinoplastii includ:

 • o fractura in zona podului nazal;
 • un nas prea lat sau prea ingust;
 • nari prea mari sau prea mici;
 • un varf nazal prea lung;
 • un nas asimetric sau stramb;
 • o cocoasa proeminenta a nasului.

Poate o operatie la nas sa te ajute sa respiri mai bine?

In plus fata de preocuparile cosmetice de mai sus, exista o varietate de probleme functionale si medicale care pot fi abordate in timpul unei interventii chirurgicale la nas. In multe cazuri, rinoplastia cosmetica poate oferi beneficii functionale secundare, cum ar fi o respiratie imbunatatita, in special atunci cand dimensiunea narilor sau caile respiratorii sunt modificate. Cu toate acestea, multi pacienti isi doresc o operatie la nas pentru a-si rezolva diferite probleme medicale si functionale cronice.

Simptomele care pot indica faptul ca rinoplastia poate fi necesara din punct de vedere medical sunt urmatoarele:

 • un sept deviat;
 • o respiratie obstructionata;
 • dificultate de a dormi;
 • sforait / apnee in somn;
 • o deformare congenitala a nasului.

Cand este o rinoplastie necesara din punct de vedere medical?

Operatia la nas necesara din punct de vedere medical este de obicei efectuata pentru a ameliora functia nazala, in special pentru a imbunatati capacitatea pacientului de a respira mai liber si mai confortabil. O interventie chirurgicala nazala care este de regula considerata necesara este septoplastia, aceasta facandu-se pentru a corecta un sept deviat.