Tratamente proctologice fără tăieturi: Ce opțiuni ai?

Există mai multe tratamente proctologice care nu implică tăieturi și sunt considerate mai puțin invazive. Aceste metode sunt utilizate pentru a trata afecțiuni, precum hemoroizii și fisurile anale, fiind o alternativă preferată de pacienți. Află din articolul următor care sunt cele mai eficiente metode de tratament pentru afecțiunile proctologice și cum te pot ajuta.

Scleroterapia

Scleroterapia este o procedură de tratament pentru hemoroizi interni de dimensiuni mici, de gradul 1 sau 2. Medicul proctolog injectează o substanță specială (soluție salină sau fenol) în țesutul hemoroidal pentru a-l cicatriza. Astfel, se reduce fluxul sanguin către hemoroid și, în timp, hemoroidul se micșorează și dispare.

Scleroterapia nu este o intervenție chirurgicală și are un timp de recuperare mai scurt comparativ cu alte tratamente. Tratamentul oferă rezultate în aproximativ 7-10 zile, iar efectele se mențin timp de aproximativ un an.

După procedură, pacientul își poate relua activitățile normale, dar este recomandat să urmeze un protocol specific pentru a minimiza disconfortul.

Tratamentul cu laser pentru hemoroizi

Tratamentul cu laser este o metodă care folosește energie laser pentru a trata hemoroizii. Deoarece tratamentul cu laser nu implică incizia majoră a țesuturilor sau utilizarea suturilor, este considerat minim invaziv. 

Procedura începe cu o incizie mică de aproximativ 1 – 2 mm, prin care se introduce o fibră laser. Această fibră transmite unda laser direct în zona afectată. Energia laserului generează căldură, care provoacă închiderea vaselor de sânge deteriorate. Acest lucru duce la micșorarea și, eventual, la retragerea acestora. Procedura se desfășoară sub anestezie locală.

Clinica Proctoline este recomandată pentru tratamentele minim invazive pentru hemoroizi. Contactează cel mai bun medic proctolog din cadrul clinicii pentru un diagnostic și un plan de tratament adecvat.

Radiofrecvența

Radiofrecvența este o metodă minim invazivă utilizată în tratamentul problemelor proctologice, cum ar fi hemoroizii, fisurile anale sau fistulele perianale. Această tehnică folosește unde radio pentru a coagula țesuturile, fără a fi nevoie de incizii extinse. Spre deosebire de metodele chirurgicale tradiționale, radiofrecvența implică introducerea unui instrument mic în zona afectată, ceea ce reduce considerabil traumatismul asupra țesuturilor.

În timpul procedurii, se utilizează anestezie locală, astfel pacientul nu simte durere în timpul tratamentului. Radiofrecvența provoacă mai puțină durere după procedură și are un timp de recuperare mai scurt comparativ cu intervențiile chirurgicale tradiționale. Pacienții pot reveni relativ rapid la activitățile lor normale, fără a fi nevoie de internare.

Tratament non-invaziv pentru fisurile anale

Pentru fisurile anale, există mai multe opțiuni de tratament non-invazive care nu implică intervenții chirurgicale și care pot fi foarte eficiente în gestionarea simptomelor și promovarea vindecării.

Una dintre opțiunile frecvent utilizate este tratamentul topic cu unguente care conțin nitroglicerină sau blocante ale canalelor de calciu. Acestea ajută la relaxarea mușchilor sfincterieni și la reducerea presiunii asupra fisurii anale. 

În unele cazuri, terapia cu botox poate fi recomandată ca metodă de tratament. Botoxul, atunci când este injectat în mușchiul sfincterian anal, reduce spasmul muscular și ajută la relaxarea zonei afectate.