Etapele tratamentului cu aparat dentar

Atunci când dinții nu sunt aliniați în mod corect sau când aceștia cresc excentric față de poziționarea normală în osul maxilar, se impune folosirea unui aparat dentar adecvat, care să ajute la remedierea problemei. Însă, tratamentul cu aparat dentar nu este un proces atât de facil, ci presupune mai multe etape, pe care le detaliem în cele ce urmează.
Consultația și evaluarea ortodontică
Prima etapă din tratamentul cu aparat dentar este consultația, în care medicul ortodont va face o evaluare amănunțită a problemelor pe care le întâmpină dantura ta. Caută un dentist bun in Bucuresti la care să mergi, un medic empatic și comunicativ, deoarece călătoria tratamentului ortodontic poate fi una de durată și vei avea nevoie de mult suport pentru a obține rezultatele așteptate. Medicul va analiza alinierea dinților, dar și modul de creștere al acestora, și te va ghida către pașii următori pentru a minimiza aspectele deficitare ale danturii tale.
Pregătirile pentru montarea aparatului dentar
Așa cum o construcție necesită pregătiri temeinice, și dantura ta are nevoie de o pregătire specifică înainte de a monta un aparat dentar ceramic, metalic sau alt tip. De asemenea, poți face un detartraj înainte de montarea aparatului dentar sau o curățare air-flow, astfel încât dinții să fie curați atunci când aparatul îi va îmbrăca. În cazul în care există inflamații gingivale acestea trebuie remediate, deoarece în lipsa unui tratament adecvat, bacteriile pot persista în cavitatea bucală, provocând infectarea țesuturilor și agravarea afecțiunii. Medicul ortodont va ști exact cum să te ajute în urma consultației, recomandându-ți exact etapele specifice de lucru, în funcție de nevoile tale.
Montarea aparatului dentar
După ce eventualele probleme dentare au fost rezolvate, una dintre ședințe este destinată montării aparatului dentar. În această etapă, medicul va curăța și usca dinții cu jet de aer, va aplica un adeziv special și va fixa brackeții aparatului dentar pe fiecare dinte în parte. Această procedură asigură o susținere sigură și durabilă a aparatului pe parcursul tratamentului. Următorul pas este montarea arcului ortodontic care unește brackeții, urmat de aplicarea elasticelor intermaxilare și a altor componente necesare pentru funcționarea aparatului.
Verificări periodice ale aparatului
Deși sunt o etapă intermediară, verificările periodice sunt deosebit de importante pentru asigurarea unei utilizări corecte a aparatului dentar. În timpul acestor verificări este analizată stabilitatea aparatului, dar și efectele pe care acesta le-a avut până la programarea de verificare. Dacă sunt necesare ajustări în această etapă ele sunt realizate, pentru a permite purtarea facilă și fără probleme.
În final aparatul dentar poate fi purtat, iar prezentările la medic includ verificări și ajustări menite să îndrepte dinții, asigurându-le aliniamentul corect. După ce problemele de aliniere sunt remediate, medicul ortodont te va chema la o nouă programare, în care aparatul dentar este scos. După scoaterea aparatului este important să verifici periodic postura dinților pentru a te asigura că nu mai este necesară purtarea aparatului, sau dacă acest lucru este necesar să iei în calcul alegerea unui model nou, recomandat medical.