De ce este important să-ți cureți tenul?
Expunerea la soare, poluarea, stresul, oboseala, transpirația și factorii hormonali pot cauza apariția imperfecțiunilor, deteriorarea sau îmbătrânirea prematură a pielii unei persoane [1]. Curățarea tenului este un pas-cheie pentru a menține pielea într-o stare optimă. În acest articol, vom analiza de ce este important să îți cureți tenul.
Importanța curățării tenului
Multe dintre impuritățile din mediu și produsele cosmetice nu sunt solubile în apă, astfel că spălarea pielii doar cu apă nu ar fi suficientă pentru a le îndepărta. Substanțe capabile să le dizolve în particule mai fine sunt folosite pentru a transforma aceste impurități solubile în grăsimi în impurități să fie solubile în apă [2].
Aici intervin produsele de curățare [2], pe care ar trebui să le alegi în funcție de tipul tău de ten. De exemplu, dacă ai tenul gras, cu tendință acneică, îți recomandăm să folosești produse pentru ameliorarea coșurilor; acestea au formule ce curăță delicat tenul în timp ce calmează iritațiile, contribuie la reducerea porilor, a imperfecțiunilor și conferă un aspect matifiat.
Produsele de curățare a pielii sunt substanțe active la suprafață (adică emulsificatori/detergenți/surfactanți/săpunuri) care reduc tensiunea superficială a pielii și îndepărtează murdăria, sebumul, uleiul din produsele cosmetice, microorganismele și celulele cornoase exfoliate sub formă emulsificată [2].
Un produs de curățare ideal ar trebui să facă toate acestea fără a deteriora sau irita pielea; dimpotrivă, ar trebui să încerce să mențină suprafața pielii umedă [2].
Identificarea tipului de ten și curățarea corectă a acestuia
Este important să știi ce produse de curățare să alegi în rutina de îngrijire, ca aceasta să fie eficace. Astfel, trebuie să cunoști ce tip de ten ai. Caracteristicile generale ale tipurilor de ten sunt:
- tenul uscat este descuamat, cu scuame sau aspru [3];
- tenul gras este lucios, uleios și poate avea pori dilatați[3];
- tenul mixt este uscat în unele zone (obraji) și gras în altele (frunte, nas și bărbie) [3];
- tenul sensibil poate înțepa, arde sau mânca după utilizarea unor produse de machiaj sau a altor produse [3];
- tenul normal este echilibrat, curat și nu este sensibil [3].
Curățarea tenului normal/mixt
Nu folosi orice săpun găsești în duș sau la chiuvetă pentru a-ți spăla fața. Și să nu simți că trebuie să cumperi produse scumpe și sofisticate. Doar găsește produse de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine [3].
Aplică un produs de curățare sau săpun delicat cu vârfurile degetelor. Nu freca fața. Clătește cu multă apă caldă, apoi tamponează ușor pentru a usca. Dacă pielea ta se usucă sau devine grasă, încearcă un alt produs de curățare [3].
Curățarea tenului uscat
Pentru acest tip de ten, folosește un produs de curățare delicat care nu conține alcool sau parfumuri. Aceste ingrediente pot usca și mai mult pielea. Spală-ți pielea cu grijă, apoi clătește cu multă apă caldă [3].
Nu folosi apă fierbinte – aceasta îndepărtează mai repede uleiurile naturale de pe față. Încearcă să exfoliezi o dată pe săptămână pentru a scăpa de celulele de piele descuamate. Acest lucru va face ca pielea ta să arate mai curată și mai uniformă [3].
Curățarea tenului gras
Folosește un produs de curățare spumant fără ulei pentru a-ți spăla fața. Clătește cu multă apă caldă. Poți folosi o loțiune tonică sau un produs astringent după, dar fii atent, deoarece pot irita tenul. Aceste produse pot elimina excesul de sebum, ceea ce face ca fața ta să fie mai puțin lucioasă și ajută la menținerea tenului curat [3].
Curățarea tenului sensibil
Spală-ți fața cu un produs de curățare delicat și clătește cu apă caldă. Nu freca tenul cu prosopul – tamponează ușor pentru a usca. Exfolierea poate irita tenul sensibil [3]
Încearcă să nu folosești produse care conțin alcool, săpun, acid sau parfum. Cu cât sunt mai puține ingrediente într-un produs, cu atât fața ta va fi mai fericită [3].
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește sfaturile medicale profesionale. Pentru a stabili cea mai potrivită rutină de curățare a tenului, este recomandat să consulți un medic dermatolog. Fiecare tip de piele are nevoi specifice, iar un profesionist te poate ajuta să alegi produsele și metodele potrivite pentru tine.
Bibliografie:
1. Veazey, Karen. “Should a Person Cleanse or Exfoliate First?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 31 May 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/do-you-cleanse-or-exfoliate-first;
2. Mukhopadhyay, Partha. “Cleansers and Their Role in Various Dermatological Disorders.” Indian Journal of Dermatology, vol. 56, no. 1, 2011, p. 2, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3088928/#ref1, https://doi.org/10.4103/0019-5154.77542;
3. “Building Your Perfect Skin Care Routine.” WebMD, www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-skincare-routine.