Cum se manifestă tendinita rotuliană (genunchiului săritorului)
Tendinita rotuliană, cunoscută și sub numele de genunchiul săritorului, reprezintă inflamația tendonului patelar, localizat sub rotulă. Tendinita rotuliană este cauzată de suprasolicitarea tendonului din cauza mișcărilor repetate, cum ar fi săriturile sau aterizările, specifice sporturilor, precum baschetul, handbalul și voleiul. În timp, suprasolicitarea tendonului provoacă inflamație, durere și disconfort. Descoperă din articolul următor cum se manifestă tendinita rotuliană.
Cauze și simptome
Evoluția tendinitei rotuliene este lentă și progresivă. Aceasta apare ca urmare a suprasolicitării tendonului patelar, care conectează rotula de tibie. Mișcările repetitive, în special săriturile, inflamează tendonul. În timp se formează microleziuni în interiorul acestuia. Vindecarea microleziunilor este foarte dificilă din cauza circulației sanguine din această zonă.
Simptomul inițial al tendinitei rotuliene îl reprezintă durerea localizată în partea inferioară a rotulei. Aceasta apare în special în timpul activităților fizice, precum săriturile, alergatul sau urcatul scărilor. La început, durerea se poate manifesta doar în timpul efortului, însă, pe măsură ce afecțiunea progresează, durerea devine mai constantă și poate apărea chiar și în timpul activităților obișnuite. În repaus, durerea se poate ameliora sau poate dispărea complet, însă aceasta reapare odată cu reluarea activităților fizice.
Deși afecțiunea nu este provocată de un traumatism direct, netratată, poate duce la complicații grave, precum slăbirea tendonului și, în cazuri extreme, ruptura acestuia.
Un medic ortoped îți poate oferi o descriere completă despre ce este genunchiul saritorului, inclusiv cum evoluează afecțiunea și opțiunile de tratament.
Factori de risc
Genunchiul săritorului afectează în principal pacienții care practică sporturi ce implică sărituri sau ciclism. Deși afecțiunea este frecvent întâlnită la sportivi, ea poate afecta și pacienții supraponderali, deoarece greutatea în exces exercită o presiune suplimentară asupra genunchilor.
Sportivii trebuie să fie extrem de atenți în ceea ce privește programul lor de antrenament deoarece mișcările repetitive sau solicitante pot duce la diverse afecțiuni ale genunchiului, inclusiv tendinita rotuliană, ruptura de ligament incrucisat anterior, leziuni ale meniscului sau bursite.
Diagnosticul și tratamentul tendinitei rotuliene
Diagnosticul tendinitei rotuliene va fi stabilit printr-o evaluare clinică detaliată. Medicul va analiza istoricul medical al pacientului, va efectua un examen fizic pentru a monitoriza durerea și mobilitatea genunchiului și va verifica eventualele semne ale inflamației.
Odihna și repausul sunt importante pentru tratarea afecțiunii. Orice activitate care provoacă durere trebuie evitată pentru a reduce inflamația și pentru a permite tendonului să se recupereze.
Simptomele pot fi ameliorate prin aplicarea compreselor cu gheață pe zona afectată și utilizarea medicamentelor antiinflamatoare.
Fizioterapia poate ajuta procesul de recuperare. Se poate recomanda și utilizarea unor benzi de susținere sau bandaje patelare pentru suport suplimentar în zona afectată.
Leziunile ușoare se pot vindeca în aproximativ o lună, dacă sunt respectate instrucțiunile medicului specialist. În cazurile mai severe, procesul de recuperare poate dura până la 9 luni.