Ce este fibromul uterin și cum recunoaștem simptomele?
Ai observat schimbări în ciclul menstrual sau simți disconfort pelvin? S-ar putea ca aceste simptome să fie legate de o afecțiune ginecologică destul de comună: fibromul uterin. Dar ce este, de fapt, acest fibrom și cum îi poți recunoaște simptomele? Descoperă răspunsul mai jos!
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o tumoră benignă (non-canceroasă) care se dezvoltă din musculatura netedă a uterului, cunoscută sub denumirea de miometru. Mai este numit și leiomiom sau miom. Poți avea unul sau mai multe fibroame, iar dimensiunea lor poate varia – unele sunt atât de mici încât nu pot fi detectate cu ochiul liber, în timp ce altele pot ajunge la dimensiuni considerabile, comparabile cu mărimea unui grapefruit sau chiar mai mari.[1][2][3]
Medicul tău ginecolog îți poate spune mai multe despre ce este fibromul uterin și cum se formează el.
Când și de ce apare fibromul uterin?
Studiile arătă că până la 70% – 80% dintre femei vor dezvolta fibroame până la vârsta de 50 de ani. Nu se știe exact de ce, dar se crede că la dezvoltarea lor ar contribui factori de natură hormonală și genetici. Au fost identificați și anumiți factori de risc pentru fibrom uterin: istoricul familial de fibroame, începerea menstruației înainte de vârsta de 10 ani, obezitatea, un nivel scăzut de vitamina D, o dietă bogată în carne roșie și săracă în legume, fructe și lactate, precum și consumul de alcool, inclusiv de bere.[1][2][3]
Care sunt simptomele fibromului uterin?
Nu toate femeile cu fibroame prezintă simptome. De fapt, de multe ori se întâmplă ca acestea să fie depistate întâmplător, în timpul unui control ginecologic de rutină. Când apar, simptomele pot varia în funcție de mărimea, numărul și localizarea fibroamelor.
Cele mai frecvente simptome includ: menstruațiile abundente sau dureroase, care pot fi atât de severe încât să provoace anemie, presiunea sau durerea pelviană (în zona inferioară a stomacului), durerea în timpul actului sexual sau durerile lombare (în partea inferioară a spatelui). În unele cazuri, femeile pot observa o mărire a abdomenului inferior sau pot avea probleme cu urinarea frecventă și constipația. În unele cazuri, fibroamele uterine pot duce la complicații precum infertilitatea ori pot cauza probleme în timpul sarcinii, inclusiv un risc de șase ori mai mare de a avea nevoie de o operație cezariană.[1][2][3]
Dacă observi oricare dintre simptomele de mai sus, este indicat să te adresezi unui medic. Fibromul uterin poate diagnosticat cu ajutorul unei simple ecografii transvaginale ori abdominale sau prin alte investigații. Chiar dacă nu observi niciun simptom îngrijorător, este bine să faci un control ginecologic o dată pe an sau la intervalele recomandate de medicul tău. După cum am văzut mai sus, se întâmplă des ca fibroamele să fie asimptomatice. Chiar și în astfel de cazuri, este însă indicată diagnosticarea și monitorizarea lor pentru a se putea interveni la timp atunci când tratamentul este necesar și a evita potențialele complicații. Tratamentul fibroamelor uterine depinde de vârsta femeii, de severitatea simptomelor și de dorința de a avea copii.[1][2][3]
Fibroamele uterine sunt tumori benigne care pot afecta femeile de toate vârstele. Deși de multe ori nu cauzează probleme, există și cazuri în care se manifestă prin simptome ce afectează calitatea vieții sau chiar duc la anumite complicații. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat, adaptate fiecărui caz în parte, sunt esențiale pentru gestionarea acestei afecțiuni. Nu ignora deci potențialele semne de alarmă și prezintă-te regulat la controale medicale pentru a te asigura că nu ai nicio problemă de sănătate de care nu știi!
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește consultul medical. Pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, este esențial să te adresezi unui medic specialist.
Bibliografie:
- „Uterine Fibroids”, OASH | Office on Women’s Health, 2021, www.womenshealth.gov/a-z-topics/uterine-fibroids. Accesat la16 Oct. 2024.
- „Uterine Fibroids”, Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288. Accesat la16 Oct. 2024.
- „Uterine Fibroids”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2022, medlineplus.gov/ency/article/000914.htm. Accesat la16 Oct. 2024.