Ce trebuie să știi înainte de a-ți pune un implant dentar
Implantul dentar reprezintă cea mai bună alternativă pentru situațiile în care ai un dinte sau mai mulți lipsă, ori atunci când unul dintre dinții tăi nu mai poate fi reparat. Deși implanturile sunt o soluție foarte bună, trebuie să fii informat în privința unor aspecte importante. În articolul de astăzi vei găsi toate informațiile pe care trebuie să le cunoști înainte de a-ți pune un implant dentar.
Când este recomandat să apelezi la implantul dentar
Un implant dentar te poate ajuta să îți recapeți încrederea în tine, prin îmbunătățirea esteticii dentare. Obiectivul său este de a înlocui dinții care lipsesc sau cei care nu mai pot fi tratați. Implantul conține 3 elemente: șurubul, care înlocuiește rădăcina dintelui natural, bontul protetic și coroana.
Există situații în care pacienții au rămas fără dinți pe o arcadă și aleg să poarte proteza dentara mobila. Aceasta ajută la simplificarea vieții, astfel că pacientul poate să mestece și să vorbească clar. Cu toate acestea, există posibilitatea de a nu avea aceleași beneficii pe care implanturile le oferă. De exemplu, nu poți mușca foarte bine; acest lucru se va resimți imediat, întrucât acțiunea de a mânca este esențială. Astfel, implanturile dentare îți oferă posibilitatea de a te bucura din nou de toate aspectele vieții. Trecerea de la proteză la implanturi dentare este destul de ușor de făcut. Bineînțeles, înainte de a lua această decizie, este important să te consulți cu medicul stomatolog.
Etapele și analizele necesare
La fel ca în cazul oricărei proceduri medicale, există niște etape prin care trebuie să treci pentru a putea obține dantura mult visată. Astfel, etapa de pregătire este prima și conține evaluarea danturii. Odată realizată, se planifică data intervenției.
Etapa chirurgicală este cea de-a doua și implică procedura medicală prin care implantul dentar va fi introdus. Nu reprezintă o procedură dureroasă, întrucât totul se va desfășura sub efectul anesteziei locale.
Ultima etapă este cea protetică. După ce implantul dentar a fost integrat, urmează procesul de înșurubare a coroniței. Cel mai probabil, după ce se încheie această procedură medicală, vei simți o umflătură în acea zonă. Tot ce trebuie să faci este să stai liniștit, întrucât nu reprezintă un motiv de panică. Acest lucru este normal. Poți aplica gheață pe zona afectată, și, eventual, medicul îți va prescrie câteva medicamente antiinflamatorii care vor ajuta umflătura să se retragă.
Totodată, este esențial să știi și ce analize trebuie să faci. Pentru a putea stabili această intervenție, medicul îți va evalua calitatea osoasă în zona în care va fi nevoie de implantul dentar. De asemenea, trebuie să se aibă în vedere și relația dinților de pe ambele arcade. Drept urmare, va trebui să faci câteva radiografii și o analiză care poartă denumirea de computer tomograf.
Fiecare om este diferit, astfel că este important să mergi la medicul stomatolog pentru a îți evalua situația. Există cazuri în care implanturile dentare nu pot fi efectuate; atunci, medicul îți va face recomandări potrivite situației tale.