Cum funcționează un aparat dentar invizibil?

Aparatele dentare invizibile, disponibile atât sub formă de gutiere detașabile, cât și sub forma unor brackeți ficși, reprezintă o alternativă eficientă și tot mai populară la aparatele dentare tradiționale, considerate inestetice de către pacienți. Tehnologia avansată implicată în producția aparatelor invizibile, dar și materialele utilizate pentru producția lor fac posibilă parcurgerea tratamentului ortodontic fără ca aparatul să fie vizibil de la exterior de către alte persoane.

Ce este un aparat dentar invizibil?

Aparatul dentar invizibil, după cum sugerează denumirea sa, este un tip de dispozitiv care nu este vizibil de la exterior sau care este parțial vizibil. În general, aparatele dentare invizibile sunt cele care utilizează gutiere transparente, fabricate prin tehnologii avansate de scanare 3D, folosind materiale biocompatibile. Fie că este vorba de un aparat dentar Spark sau Invisalign, tipuri comune de aparate prevăzute cu gutiere, procesul de fabricație este întotdeauna unul personalizat pentru fiecare pacient.

Pe lângă aparatele prevăzute cu gutiere, tot parțial invizibil este considerat și aparatul dentar din safir, deoarece brackeții săi sunt semnificativ mai puțin vizibili decât alte tipuri. De asemenea, un alt model de aparat dentar invizibil este cel lingual, care este fixat pe partea interioară a dinților, în spatele lor.

Avantajele utilizării unui aparat dentar invizibil

Aparatul dentar Spark este apreciat nu doar pentru faptul că este discret, ci și pentru confortul pe care îl oferă. Fiind realizate dintr-un material transparent biocompatibil de înaltă calitate, gutierele sunt greu de observat, ceea ce permite pacientului să urmeze tratamentul fără a afecta aspectul estetic. În plus, gutierele sunt ușor de îndepărtat, ceea ce permite pacienților să mențină o igienă orală adecvată, fără probleme.

Un alt beneficiu al unui aparat dentar de tipul Spark este adaptabilitatea sa. Gutierele sunt create pentru a se potrivi cu precizie chiar și pe dinții cu o coroana dentara, la pacienții care anterior au beneficiat de tratamente de implantologie.

Cum funcționează un aparat dentar invizibil?

Aparatul dentar invizibil funcționează pe baza aceluiași principiu ca un aparat tradițional: gutiera sau brackeții, în funcție de model, aplică o presiune treptată și controlată asupra dinților, pentru a-i deplasa în poziția dorită. Dacă se optează pentru un aparat dentar Spark sau Invisalign, așadar cu gutiere, pacientul va fi nevoit să poarte fiecare set de gutiere pentru aproximativ două săptămâni, în funcție de recomandările ortodontului. Gutierele sunt purtate majoritatea timpului, dar pot fi îndepărtate pentru a mânca sau pentru a efectua igiena orală.

Dacă, în schimb, se optează pentru o soluție fixă, fie că este vorba de un aparat lingual sau de unul din safir, pacientul nu este responsabil pentru înlocuirea gutierelor, ci este nevoit să se prezinte la medicul ortodont la intervale de timp regulate, pentru efectuarea ajustărilor aparatului dentar.